Fri frakt över 350 SEK
365 dagars returpolicy

Vi vill förtjäna vår existens

Resteröds har funnits i över åttio år. Vår existens är beroende av jordens resurser, därför måste vi anpassa oss till miljön och inte tvärtom. Vårt arbete är konstant. Vi synar varje detalj, vänder och vrider på materialval, söker alltid efteralternativ. Vi har bomull som är ekologisk. Vi använder bambu som är en snabbväxande resurs. Lyocell som kräver mindre vatten och spås vara framtidensmaterial. Paketeringen genomgår en förändring, från plast till återvunnen papp,med båt som fraktsätt framför flyg. Etiketterna har blivit mattare för att ta bort giftlacket och är gjorda av återvunnet material för att värna om jorden. Men framförallt, våra produktcykler är långa och plaggen är utformade för att vara aktuella under en lång tid.

Vi arbetar fortfarande småskaligt där produktionen för det mesta är på familjeföretag, precis som våra rötter i Ljungskile. Vi arbetar med mindre fabriker, med goda relationer och höga CSR-krav (Corporate Social Responsibility).

Vi kontrollerar attföretagen påverkar samhället i en positiv riktning, när det kommer till sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter.

Vår Bambu-Viskos

Bambuplantan är en utav de mest hållbara plantorna på Jorden.

Den är snabbväxande och behöver inget vatten utöver regnvatten för att växa.

I processen att konvertera plantan till en textilfiber krävs vanligtvis stora mängder vatten och kemikalier, men den bambu-viskos vi tar fram är tillverkad i ett slutet system som återvinner både kemikalier och vatten till 100%. Den växer i en FSC- och ekologiskt certifierad skog. När vi tillverkar metervaran till våra bambu underkläder så blandar vi bambufibern med en långfibrig bomull, detta för att få en slitstark produkt som håller längre.

Ekologisk Bomull 

Vi genomgår ett skifte från konventionell bomull till ekologiskt odlad bomull. Vår egna fabrik i Litauen är nu även GOTS certifierad vilket är ett stort steg i rätt riktning. Fördelarna med ekologiskt odlad bomull är många, men en av de viktigaste aspekterna är att vi vill bidra till en naturlig flora och fauna utan användning av giftiga kemikalier och GMO (genetiskt modifierade organismer).

Samt att ekologisk bomull ä bättre för alla som jobbar på bomullsplantagen, då de inte utsetts för kemikalier och bekämpningsmedel som kan vara skadliga för hälsan. Ekologisk odlad bomull bidrar även till bättre luft och renare vatten.

Lyocell

Lyocell är liksom vår Bamboo-Viscose ett av de mest hållbara material vi har att verka med. Lyocell är tillverkat av trämassa, vanligtvis från snabbt växande träd som eukalyptus. Detta gör det till en biologiskt nedbrytbar produkt. Dess tillverkning producerar inte biprodukter som är skadliga för hälsan eller planeten. Cellulosan som är dess huvudingrediens, erhålls från välskötta FSC-skogar (Forest Stewardship Council) vilket innebär varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö.

Lyocell tillverkas i ett sluten system vilket innebär att 99 procent av alla kemikalier återanvänds. Lyocell har flera goda karaktärsdrag, till exempel transporterar Lyocell fukt 50 procent bättre än bomull, är slitstarkt och har en naturlig antibakteriell funktion. 

Återvunnet Polyester

Återvunnen polyester minskar vårt beroende av petroleum som en råvara. Det minskar både koldioxidutsläpp och vattenanvändning jämfört med

nyproducerad polyester. Även energianvändningen och användningen av kemikalier i produktionen blir lägre när vi använder återvunnet polyester istället för nyproducerat.

Socialt ansvar 

Alla producenter vi arbetar med måste skriva under våra CSR krav där vi bland annat kräver hög standard på arbetsplatsförhållanden, vi har nolltolerans mot all typ av diskriminering. Fullständiga krav hittar du under CSR på vår hemsida. Vår egen fabrik i Litauen är GOTS certifierad, GOTS ställer inte bara krav på framtagning av tyg och produkt utan även på arbetsplatsvillkor och hälsa.

Vi är medlemmar i BSCI (The Business Social Compliance Initiative), som ger oss nödvändiga verktyg för att samarbeta med våra leverantörer för bättre sociala förhållanden för arbetarna. Alla våra leverantörer i Kina har ett A-klass betyg i BSCI - det bästa betyg du kan uppnå. Vi har ett kontor i Fujian-provinsen Kina, vilket gör det möjligt att besöka de flesta fabriker på daglig basis för uppföljning, kontroll och stöd. Vår producent i Portugal följer våra CSR krav och är en utav de ledande producenterna inom hållbarhet i Porto. 

Kemiska begränsningar 

Alla leverantörer vi samarbetar med måste underteckna våra kemiska restriktioner, dessa baseras på krav från REACH och Oeko -Tex.

För att vara säkra på att detta efterlevs har vi skapat vårt eget testprogram där vi kontrollerar produkterna för skadliga kemikalier innan vi godkänner produktionen. Dessutom uppfyller de flesta av våra produkter Oeko-Tex Standard 100 som har strikta krav på användning av kemikalier.

FSC- Forest Stewardship Council 

Vi tillverkar alla hängetiketter, pappersemballage och andra pappersrelaterade artiklar i FSC-certifierat papper. Detta garanterar att virket som används för pappersrelaterade artiklar är ansvarsfullt framtaget. I en FSC-certifierad skog fälls inte fler träd än skogen själv klarar att reproducera och djur och växtliv skyddas.

Hängetiketter och vävda etiketter

Våra hängetiketter är tillverkade av FSC-papper, bandet som sitter i har ändrats från bomull till hampa eftersom att hampa alkaliserar jorden där den växer. Vi har tagit bort säkerhetsnålen och det giftiga lacket på hängetiketten för att göra den så miljövänlig som möjligt.

Alla våra vävda etiketter och tvättinstruktioner är tillverkade av återvunnen polyester.

Vi-Skogen

Vi vill ge tillbaka till Moder Jord. Vi gör det bästa vi kan för att göra denna värld grönare och mer hållbar.

Genom att plantera träd hjälper vi till att minska koldioxid. Träd absorberar också buller och föroreningar. Det hjälper till att skapa markhälsa, filtrera regnvattnet och skydda våra floder,sjöar och hav från stormvattenföroreningar. Träd förbättrar den biologiska mångfalden. Det finns många fler fördelar med att plantera träd, men här är några av dem. Vi planterar träd tillsammans med Vi-skogen, du kan läsa om dem och de många fördelarna med att plantera träd här.

https://viskogen.se